<body><script type="text/javascript"> function setAttributeOnload(object, attribute, val) { if(window.addEventListener) { window.addEventListener('load', function(){ object[attribute] = val; }, false); } else { window.attachEvent('onload', function(){ object[attribute] = val; }); } } </script> <div id="navbar-iframe-container"></div> <script type="text/javascript" src="https://apis.google.com/js/platform.js"></script> <script type="text/javascript"> gapi.load("gapi.iframes:gapi.iframes.style.bubble", function() { if (gapi.iframes && gapi.iframes.getContext) { gapi.iframes.getContext().openChild({ url: 'https://www.blogger.com/navbar.g?targetBlogID\x3d88644137678078798\x26blogName\x3d%CE%B3%CF%81%CE%AC%CE%BC%CE%BC%CE%B1+%CF%83%CE%B5+%CF%87%CE%B1%CF%81%CF%84%CE%AF\x26publishMode\x3dPUBLISH_MODE_BLOGSPOT\x26navbarType\x3dBLUE\x26layoutType\x3dCLASSIC\x26searchRoot\x3dhttps://allilografia.blogspot.com/search\x26blogLocale\x3del\x26v\x3d2\x26homepageUrl\x3dhttp://allilografia.blogspot.com/\x26vt\x3d-4503636247666117187', where: document.getElementById("navbar-iframe-container"), id: "navbar-iframe" }); } }); </script>

γράμμα σε χαρτί

"Στην τσέπη του παλτού σου παλιό σουσάμι, φλούδα φυστικιών και το τσαλακωμένο γράμμα μου." - Γιάννης Βαρβέρης
 

Φ.Σκούφος: "σ' έναν νέο που σκέπτεται να παντρευτή"


Δεν μου φαίνεται φρόνιμος όποιος είναι φύσει ελεύθερος και θέλει να βάλη τας αλύσεις εις τους πόδας και να γενή δούλος' ο γάμος είναι μία δουλεία τόσον πλέα σκληρά, όσον οπού δεν τελειώνει παρά με την ζωήν. Ακούω πως θέλεις να πανδρευθής με την Ν. και ως φίλος σού ενθυμίζω να μην σε γελάση ή ευμορφία μιας γυναικός, διατί εις όλον το ύστερον είναι ψευδής και ένα φαινόμενον αγαθόν' τα ρόδα εκείνα οπού τώρα θαυμάζεις εις εκείνο το πρόσωπον αφού τα ετρύγησες σου μεταλλάσσονται εις ακάνθας και οι τρυφές οπού τώρα σου τάσσει ο νυμφικός θάλαμος έχοντας το γλυκύ πικρόν, όσον είναι γλυκές εις την αρχήν άλλο τόσον εις το τέλος ποτίζουν χολές και φαρμάκια. Ω τι εύμορφον πράγμα οπού είναι εις ένα άνθρωπον η ελευθερία' να μην έχη τους πόδας περιπεπλεγμένους με δεσμά, όπου δεν ημπορεί να κόψη ποτέ παρά του θανάτου το δρέπανον. Ο Θεός να σε φωτίση μην χάσης θησαυρόν τόσον τίμιον και άγιον και σε ασπάζομαι.


(από τον "Γραμματοφόρο" του Φιλόθεου Σκούφου)

Από τον 43ο τόμο της Βασικής Βιβλιοθήκης "Νεοελληνική Επιστολογραφία" - εκδ. Αετός, 1955


*
Σημ. Η επιλογή της χρήσης του αρχικού Φ. αντί ολοκλήρου του ονόματος, είναι γιατί η Βασική Βιβλιοθήκη αποδίδει τον "Γραμματοφόρο" στον Φιλόθεο Σκούφο, ενώ άλλες πηγές - οι περισσότερες - τον αποδίδουν στον Φραγκίσκο Σκούφο.

Ετικέτες

« Home | Next »
| Next »
| Next »
| Next »
| Next »
| Next »
| Next »
| Next »
| Next »
| Next »

» Δημοσίευση σχολίου