<body><script type="text/javascript"> function setAttributeOnload(object, attribute, val) { if(window.addEventListener) { window.addEventListener('load', function(){ object[attribute] = val; }, false); } else { window.attachEvent('onload', function(){ object[attribute] = val; }); } } </script> <div id="navbar-iframe-container"></div> <script type="text/javascript" src="https://apis.google.com/js/platform.js"></script> <script type="text/javascript"> gapi.load("gapi.iframes:gapi.iframes.style.bubble", function() { if (gapi.iframes && gapi.iframes.getContext) { gapi.iframes.getContext().openChild({ url: 'https://www.blogger.com/navbar.g?targetBlogID\x3d88644137678078798\x26blogName\x3d%CE%B3%CF%81%CE%AC%CE%BC%CE%BC%CE%B1+%CF%83%CE%B5+%CF%87%CE%B1%CF%81%CF%84%CE%AF\x26publishMode\x3dPUBLISH_MODE_BLOGSPOT\x26navbarType\x3dBLUE\x26layoutType\x3dCLASSIC\x26searchRoot\x3dhttps://allilografia.blogspot.com/search\x26blogLocale\x3del\x26v\x3d2\x26homepageUrl\x3dhttp://allilografia.blogspot.com/\x26vt\x3d-4503636247666117187', where: document.getElementById("navbar-iframe-container"), id: "navbar-iframe" }); } }); </script>

γράμμα σε χαρτί

"Στην τσέπη του παλτού σου παλιό σουσάμι, φλούδα φυστικιών και το τσαλακωμένο γράμμα μου." - Γιάννης Βαρβέρης
 

ο Άγγελος Σικελιανός προς τον Φώτο Γιοφύλλη


25 Ιαν.1913
Αγαπημένε μου!

Ο επιλοχίας μου λέγεται Ιωάννης Ματθαίος. Ο λόχος 17ος. Στρατωνίζεται εις το Πανεπιστήμιον. Είναι λόχος προσκολλήσεως. Όσα περισσότερα γράψης για τον επιλοχία μου, τόσο περισσότερον με γλυτώνεις. Είναι το πιο μεγάλο ρουσφέτι που μπορώ να γυρέψω. Είσαι πρωθυπουργός. Είσαι αρχηγός του στρατού! Είσαι ό,τι θέλεις. Αλλά μ' υποχρεώνεις όσον δεν μπορείς να φαντασθής.

Εις το αυριανό φύλλο λοιπόν. Γλύτωσέ με.

Σε φιλώ
Άγγελος


Σημείωση του Φώτου Γιοφύλλη
...Με παρακάλεσε λοιπόν ο Σικελιανός να γράψω στο φύλλο λίγα λόγια για να περιποιηθούμε τον επιλοχία του και μάλιστα μου εξήγησε τα εξαιρετικά προσόντα του[...] Και το αποτέλεσμα ήτανε να μπουν στο φύλλο του Σαββάτου 26 Γενάρη 1913 του "Αστέρα", στη στήλη "Μικρά Χρονικά" της 3ης σελίδας τ' ακόλουθα:

Oι στρατιωτικοί μας. - Ο ενταύθα δέκατος έβδομος λόχος προσκολλήσεως, ο στρατωνιζόμενος εις το Πανεπιστήμιον, αριθμεί μεταξύ των υπαξιωματικών του τον επιλοχίαν Ιωάννην Ματθαίον. Ο υπαξιωματικός ούτος είναι δραστηριότατος και παρά πάντων των υπ' αυτόν ανδρών λατρεύεται δια την ευθύτητα εν τη υπηρεσία του, αλλά και διά την πατρικήν φροντίδα, ην προς τους στρατιώτας δεικνύει, ενώ συγχρόνως γνωρίζει να κρατή την πειθαρχίαν εις το αρμόζον αυτή ύψος.


Από το βιβλίο του Φώτου Γιοφύλλη Γράμματα του Άγγελου Σικελιανού
Εκδόσεις Μαυρίδη, 1952

Ετικέτες

« Home | Next »
| Next »
| Next »
| Next »
| Next »
| Next »
| Next »
| Next »
| Next »
| Next »

» Δημοσίευση σχολίου